A nemzeti park is ellenzi, hogy a MOL mélyfúrást végezzen az Őrségben

természetvédelem
2021 március 26., 20:54

A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigényléssel szerezte meg a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását a MOL Őriszentpéterre tervezett kútfúrásáról. Az MOL kútfúrásáról szóló dokumentumban a nemzeti park megállapította, hogy a tervezett tevékenység, ami szénhidrogének kutatásárára és feltárására irányul, ellentétes a természetvédelmi jogszabályok egyes pontjaival,

valamint természetvédelmi célt és érdeket sért. Ezért nem támogatják.Az ügyről mi is forgattunk:

link Forrás

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a január 21-i keltezésű állásfoglalásában arról ír a hatóságnak, hogy

a kérdéses terület olyan kategóriába tartozik, amelyen kizárólag természetkímélő tevékenységet támogatnak. A területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex), amelynek fészkelését zavarná a beruházás, illetve az azt követő esetleges szénhidrogén-kitermelés. A tevékenység által keltett zajhatás és megemelkedő gépjármű forgalom a helyben élők egészséges környezethez fűződő elvárásainak sem felel meg.

Bár a MOL azt ígéri, hogy a munkálatok alatt Őriszentpéter több iparűzési adót kaphat, az önkormányzat mégis ellenzi a fúrást, mert féltik a tájképet és a turizmust. A helyiek egy tiltakozó petíciót is indítottak az aHang oldalán, amit már több mint 30 ezren írtak alá.

A MOL szerint az számít kiemelt közérdeknek, hogy a lehető legjobban kiaknázzák a hazai szénhidrogénforrásokat Magyarország energiafüggetlensége érdekében. Közben a jövő nemzedékek szószólója arra hívta fel a figyelmet, hogy egy védett természeti területen a bányászat nem lehet kiemelt érdek.

A MOL kutatási kérelmét a Vas Megyei Kormányhivatal bírálja el, ami táj- és természetvédelmi okokból hiánypótlást kért az olajcégtől. Ezután a cég kérte, hogy fél évig szüneteltessék az eljárást. Ezalatt szeretnének egyeztetni a lakossággal.