Gulyás Gergely: Csak húsvét után rövidítik a kijárási tilalmat

járvány
2021 március 26., 15:01

A kormány támogatja a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a gazdasági élet több szereplője által is sürgetett járványügyi enyhítéseket, „ugyanakkor változtatásra akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében átlépjük a 2,5 milliós határt” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Gulyás szerint az oltottak száma a húsvét hétfőt követő napokban éri majd el a 2,5 milliós határt, ezért ebben az időszakban érdemes csak a korlátozások enyhítését várni, addig nem. Viszont húsvét után a kormány az alábbi szabálymódosításokat tervezi:

  • az éjszakai kijárási tilalom kezdete 8-ról 10 órára változik,
  • az üzletek reggel 5-től fél 10-ig lehetnek nyitva,
  • minden bolt kinyithat, de az üzletekben 10 négyzetméterenként csak egy vevőt szabad beengedni,
  • a szolgáltatások terén a március 8-i szigorítások előtti állapot tér vissza, azaz újra lehet majd például fodrászhoz és kozmetikushoz járni*.
  • április 19-én megnyithatnak az iskolák, az óvodák és a gimnáziumok.

Gulyás arról is beszélt, hogy április 1-je után kezdik a tanárok oltását, remélik, egy bő hét alatt minden tanárt be fognak tudni oltani.

„Már csak néhány hetet kell kibírni, már csak néhány hétig kell kitartani, ezt követően életünk visszatérhet a megszokott kerékvágásba” - mondta a miniszter, és a kormány nevében arra kért mindenkit, hogy addig is tartsa be a járványügyi szabályokat, ugyanis - ahogy a beszéd elején fogalmazott - „jelenleg a helyzet komoly”.

link Forrás

*UPDATE 2021. 03. 27. 9:35: A poszt korábbi verziójában tévesen szerepelt az is, hogy a gépjárművezetés-oktatás is újraindulhat. Valójában erről egyelőre nem áll rendelkezésre biztos információ.

Kiemelt videóink