Kiteszi az állam a hajléktalanokat ellátó fővárosi kórházat az utcára

belföld
2021 március 26., 09:22

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros, írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

Karácsony szerint a szerződést azért bontották fel, hogy a kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek.„Január óta a kormány három miniszterével is igyekeztünk megértetni a kialakult helyzet tarthatatlanságát, a héten a miniszterelnök figyelmét is felhívtam rá: a kormány ezzel rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre” - írja.

A kórházban 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak a hajléktalanoknak. Karácsony szerint nincs a fővárosnak más olyan ingatlana, amely alkalmas lenne a kórház befogadására, és a kormány sem ajánlott fel csereingatlant.

A járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat kész tárgyalni arról, hogy a hajléktalan kórháznak máshol találjanak helyet, de a járvány idején ez lehetetlen, erről azonban hiába beszéltek a kormánynak.