Ne hallgassanak Orbán Viktorra, aki szerint 8-9 nap után már hat a védőoltás

járvány
2021 március 26., 10:13

„Bízzanak Müller Cecíliában és bennem is”– közölte Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában. A kormányfő szerint a mostani kakofóniában, hangzavarban („modern demokráciában élünk, mindenki azt mond, amit akar, ezek a kütyük ráadásul még meg is sokszorozzák az emberek hangját”) kell néhány biztos tájékozódási pont, ez ő és a tiszti főorvos.

Lenne itt viszont valami, szintén a mai rádióinterjúból, amiben mégsem érdemes a miniszterelnökre hallgatni. Nem politikai, egészségügyi kérdés.

Orbán arról beszélt, hogy a kormány mégis előre veszi a pedagógusokat az oltási tervben, mint mondta, április 10-éig beoltják az iskolai dolgozókat és a pedagógusokat.

„8-9 nap, amíg várniuk kell, hogy a vakcina hasson”

- közölte Orbán, megindokolva, hogy miért április 19-én nyitnak újra az óvodák és az iskolák.

Csakhogy ez kifejezetten veszélyes mondás. Az oltóanyagok hatására ennyire rövid idő alatt elindulhat ugyan az ellenanyagok termelése a szervezetben, különösen a Pfizernél és a Modernánál, de ez messze nem 100 százalékos védelem, és nem is biztos, hogy mindenkinek a szervezete ilyen gyorsan reagál.

Akit beoltottak, 8-9 nap után még ne érezze úgy, hogy védett.

A hivatalos koronavírus-vakcina kisokosban ez szerepel:

„Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.”

Hallgassanak inkább Müller Cecíliára, aki március elején még arról beszélt, helyesen, hogy két-három héttel az oltás után még mindenki veszélyeztetett.