Norvégia további három hétig nem olt az AstraZenecával

járvány
2021 március 26., 13:59

A norvég egészségügyi hatóságok pénteken közölték, hogy három héttel meghosszabbították az AstraZeneca-vakcina használatának felfüggesztését, hogy jobban kivizsgálják a trombózisos eseteket. Csütörtökön Dánia is hasonlóan döntött.

„Nehéz, de helyes döntés a felfüggesztés meghosszabbítása. Úgy gondoljuk, szükség van további vizsgálatokra, hogy a lehető legjobb tanácsokkal szolgálhassunk a norvég lakosságnak”

- mondta Geir Bukholm, a norvég Nemzeti Közegészségügyi Intézet (FHI) igazgatója. Bukholm szerint bár az AstraZeneca „jó vakcina a veszélyeztetett csoportok számára a Covid-19-el szembeni védelemhez” , fontos tisztázni a tromboembóliás tünetek kialakulásának kockázatát.

Norvégiában eddig hat tromboembóliás esetet jegyeztek fel, közülük négyen meghaltak, többen 50 év alattiak voltak. Egyelőre azonban nincs arra bizonyíték, hogy a tromboembóliás tüneteket a vakcina váltja ki. Az oslói egyetemi kórház orvosainak egy csoportja a múlt héten arról számolt be, hogy a kórházba szállított három egészségügyi dolgozónál a vakcina által kiváltott immunválasz okozta a trombózist .

Az európai országok többsége újrakezdte az AstraZeneca használatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti bejelentése után, amely szerint az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatásos, előnyei pedig felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Az EMA azonban nem zárta ki véglegesen az oltóanyag és a vérrögképződéses rendellenességek közötti ritka összefüggést, és további vizsgálatot javasolt. (MTI)