A román kormány azért morog, mert senki sem kér medvét tőlük

ÁLLAT
2021 március 28., 12:19

Romániában a medveállomány felmérésével kezdődik a védett nagyragadozó helyzetének rendezése - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ-es politikus kijelentette: „A beavatkozás hiánya nem megoldás. Kívülről szemlélni az ügyet, és azt mondani, hogy lehet, jobb lesz, de lehet, hogy nem, lehet, hogy balesetek történnek, lehet, hogy medvék lesznek a sípályákon vagy az iskolaudvarokon, de az is lehet, hogy nem, ez nem megoldás.” Az év második felében történhet meg az állomány felmérése, addig a létező intervenciós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak.

Neheztelésének adott hangot amiatt, hogy egyetlen európai ország sem kér a romániai medvékből

- ezt hivatali elődje felkérésére 17 EU-tagország illetékesei írásban is közölték. „Vigyázzatok ti az EU szinte teljes medveállományára. Ne háborítsátok a medvéket, de mi egyetlen példányt sem kérünk belőlük” - foglalta össze az EU-tagállamok „különös” hozzáállását.

photo_camera Hím barna medve (Ursus arctos) mászik át egy kerítésen a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Romániában túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint

az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. Az elmúlt öt évben hét halálos áldozata volt a romániai medvetámadásoknak és 54-en szorultak kórházi kezelésre. Gyakoriak voltak a medvék által okozott közúti balesetek is. (MTI)