Belebukott az orosz vakcinavásárlás miatti kormányválságba a szlovák miniszterelnök

szlovákia
2021 március 28., 19:01

Egyben marad a négypárti szlovák kormánykoalíció, de ennek az az ára, hogy Igor Matovič miniszterelnök lemond a posztjáról. A kormányválság megoldása az lett, hogy Matovič „helyet cserél" Eduard Heger pénzügyminiszterrel (egyben megbízott egészségügy-miniszterrel). A miniszterelnöki posztra való felkérést a 44 éves pénzügyminiszter elfogadta.

photo_camera Eduard Heger Fotó: KAY NIETFELD/AFP

„A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és a megbocsátás jelképeként ünnepelünk, úgy döntöttem, teszek egy gesztust azoknak az embereknek, akik követelték miniszterelnöki lemondásomat” – közölte a parameter.sk tudósítása szerint Igor Matovič szlovák kormányfő.

A kijelölt azt mondta utódjáról, hogy „Eduard Hegert ismerem, ő egy jó ember, mindannyian megbízhatnak benne” – húzta alá Matovič.

A Matovič-kormány azután került válságba, hogy a miniszterelnök a liberálisok ellenében úgy döntött, vásárolnak az oroszok koronavírus elleni vakcinájából, a Szputnyik V-ből.

A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség. Az előrehozott választásokat mindegyik koalíciós partner elutasítja, inkább a kormány átalakítását akarják. Két kisebb koalíciós párt követelése nyomán már korábban távozott posztjáról a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette, centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által a posztra jelölt Marek Krajcí egészségügyi miniszter. Az ő helyét vette át ideiglenesen Eduárd Heger pénzügyminiszter, aki most miniszterelnök lehet.