A balassagyarmati polgármester szerint sokan covidosan is bemennek dolgozni a fizetési bónuszrendszer miatt

járvány
2021 március 29., 07:41

A fizetési bónuszrendszer felülvizsgálatát kéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségétől Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere.

Szerinte a békeidőben „táppénzcsalók ellen” kitalált rendszer, amely havi-negyedévi pluszpénzt biztosít azoknak, akik nem voltak betegállományban, arra ösztönzi az embereket, hogy covidos tünetekkel, lázcsillapítóval járjanak dolgozni. „Természetesen kérem a helyi termelő üzemek vezetőit, hogy fokozottan figyeljenek a járványvédelmi előírásokra: a beléptetésre, a fertőtlenítésre és a lehetséges távolságtartásra is, különösképpen a fenti bonusrendszert működtető cégek esetén” - írja posztjában.

photo_camera Tesztelés decemberben egy balassagyarmati iskolában Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Csach Gábor hetente tesz közzé adatokat a járvány balassagyarmati állásáról. Ő volt az, aki jóval a kormány intézkedése előtt kérte az iskolák bezárását a vírus gyors terjedése miatt.

Most azt írja, a normál és az intenzíves ellátás is 90 százalékos kapacitás felett működik a városi kórházban.A hétvégén 217 covidos beteget ápoltak Balassagyarmaton, közülük 20-an voltak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs ezeket az adatokat csak országos összesítésben teszi közzé, ezért hiába kérjük hónapok óta, nem lehet követni az egyes kórházak helyzetét. Adatokat legfeljebb kórházigazgatók szoktak megosztani, szintén elvétve. Múlt héten az ózdi kórház vezetője azt mondta: „Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk".

A kórházakra háruló terhelés nemzetközi szinten is példátlan. Soha, egyetlen országban sem ápoltak annyi covidos beteget kórházban lakosságarányosan, mint most Magyarországon. Jelenleg csak Bulgária mérhető hozzánk.

link Forrás