Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

„Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk"

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A hvg.hu vette észre az ózdi városi tévé anyagát, amelyben Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója beszél arról, hogy milyen állapotok vannak az intézményben. 

Jelenleg nincs a kórházban előjegyzéses járóbeteg-ellátás, és a szakrendelések amúgy is csak a sürgős eseteket fogadják, mert át kellett csoportosítani az orvosokat ezekről a területekről. A háziorvosi rendszerben a praxisok többsége eleve betöltetlen, így naponta 30-40 ember egyenesen a kórházban kéri az első segítséget. 

Most 17 lélegeztetett beteg van a covidintenzíven és további 150 beteget látnak el. Normál esetben mindössze hét intenzív ággyal működik a kórház.Tovább rontja a helyzetet, hogy egy fül-orr-gégész szakorvos jobb ajánlat miatt, egy kardiológus és két aneszteziológus pedig azért távozott, mert nem írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

„Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk. Ezt éljük meg nap mint nap, és irtózatos nagy terhelést ró a dolgozókra mind fizikailag, mind pedig szellemileg” – mondja a híradós anyagban a kórházigazgató. 

Az olasz helyzettel kapcsolatban valóban sok felvétel maradhatott meg az emlékezetünkben tavaly március óta. Talán ez a BBC riport volt az egyik első és legdrámaibb. 

Hogy a magyar kórházakban pontosan milyen állapotok vannak, arról nem fognak képek vésődni az emlékezetünkbe, hisz az mti fotósán kívül egyetlen sajtófotóst, vagy operatőrt sem engedtek be (sőt az MTI-n is 2020-as az utolsó elérhető fotó ami magyar kórház covidintenzív osztályán készült).  A Semmelweis Egyetem klinikájának saját fotósa által készített képeit itt lehet megnézni.