Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A WHO jelentése szerint egy közvetítő faj segítségével terjedhetett át a koronavírus az emberre

járvány
2021 március 29., 11:25

Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről. A jelentésből az AP hírügynökség közölt előzetes részleteket hétfőn.

A jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket - amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el - kifejezetten valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti - de szintén nem tartja valószínűnek - az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét.

Bár a járvány későbbi szakaszában Peking többször közölte, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára is importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.

Az AP leszögezi, hogy bár a tanulmány - amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá - sok kérdést hagy megválaszolatlanul, alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket.

A tanulmány közzétételét már többször elhalasztották, így kételyek merültek fel a kínai fél őszinteségét illetően, Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül nyilvánosságra hozzák az anyagot.

Peter Embarek vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették.

A héten várható teljes jelentés nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, ugyanakkor nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni sem a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a fertőzés a piacra. (MTI)