Terrorizmus vádjával nyomoz a fehérorosz főügyészség Szvjatlana Cihanouszkaja ellen

külföld
2021 március 29., 18:48

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával indított nyomozást a fehérorosz főügyészség Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető ellen, és utasította az Állambiztonsági Szolgálatot (KGB), szervezze meg a nemzetközi kutatást a volt elnökjelölt és társai után - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség hétfőn Andrej Sved főügyészre hivatkozva.

Sved azt mondta, hogy Cihanouszkaja terrorcselekmények előkészítésében érintett, de részleteket nem közölt. Ügyészek közölték, hogy kérni fogják Cihanouszkaja és társai kiadatását Litvániától, illetve Lengyelországtól.

Cihanouszkaja a szomszédos Litvániába menekült az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás után, és lemondásra szólította fel Aljakszandr Lukasenka elnököt.

Az országot hosszú ideje irányító Aljakszandr Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával nyerte meg a választást. A Cihanouszkaját valódi győztesnek elismerő ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát mások mellett az EU sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választás után hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amiket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek. A tüntetések a karhatalom fellépése és a téli fagyok miatt megtorpantak. (MTI)