19 hajléktalanellátó szervezet nyílt levélben kéri a kormánytól a hajléktalankórház megtartását

POLITIKA
2021 március 30., 11:07

Nyílt levélben fordult a kormányhoz 19, hajléktalanok ellátására szakosodott szervezet a Szabolcs utcai hajléktalankórház megmentése érdekében. Mint írták, csak a sajtóból értesültek a kormány tervéről, amely felszámolná a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) telephelyén működő kórházat, hogy a kórháznak kialakított, jól felszerelt épületbe a Magyar Nemzet értesülései szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet költöztesse.

photo_camera Fotó: Iren

Mint írják, munkájuk során rendre azzal szembesülnek, hogy a hajléktalanok ellátása jelentős nehézséget okoz az egészségügyi rendszernek. "Gyakran keresnek meg minket kórházakban dolgozó kollégák, hogy helyezzük el azokat a hajléktalan embereket, akik már nem szorulnak aktív kórházi ellátásra, az „otthoni lábadozás” lehetősége viszont nem adott a számukra" - írják, megjegyezve, hogy az érintettek egészségi állapota gyakran súlyosabb annál, amit szociális intézményekben kezelni képesek.

A Szabolcs utcai hajléktalankórház kórháznak lett kialakítva, de nem kórházat költöztetne a helyére a kormány.
photo_camera A Szabolcs utcai hajléktalankórház kórháznak lett kialakítva, de nem kórházat költöztetne a helyére a kormány. Fotó: Győri Péter/Facebook

"Számukra a Szabolcs utcai ellátás jelenti az egyetlen esélyt, hogy az állapotuknak és szükségleteiknek megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak" - írják. Levelük szerint a Szabolcs utcai kórház felszámolása és az ugyanazon a telephelyen működő átmeneti szállás megszűnése "súlyos, megoldhatatlan kihívás elé állítaná a fővárosi fekvőbeteg-ellátást és hajléktalan-ellátást, járvány idején tovább növelné a fekvőbeteg-ellátás terhelését és növelné a közterületen, fedél nélkül éjszakázó emberek számát, ezzel a megbetegedésük és elhalálozásuk kockázatát".

Minderre tekintettel azt kérik a kormánytól, hogy vagy tegye lehetővé a kórház további működését a Szabolcs utcában, vagy biztosítson a BMSZKI számára másik, az ellátásra alkalmas ingatlant.