Karácsony: Nem adjuk fel a Szabolcs utcai kórházat, amíg a kormány nem biztosít más alkalmas épületet!

Egészségügy
2021 március 29., 18:26
  • A kormánylap megírta: az OGYÉI kapja meg a Szabolcs utcai hajléktalankórházat.
  • Karácsony Gergely erre közölte: egy fideszes ingatlanmutyi miatt szüntethetik meg a hajléktalankórházat, de igyekeznek megvédeni az intézményt.

A Magyar Nemzet cikkéből derült ki, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kaphatja meg azt a Szabolcs utcai épületet, amelyben a főváros hajléktalanoknak működtetett kórházat. A kormánypárti lap szerint a döntés azért született, hogy az intézet a legmodernebb, XXI. századi körülmények között végezhesse feladatait, és megújulhassanak az intézmény biztonsági laborjai is.

Egy jól felszerelt kórházról van szó

2013-ban az akkor kormánypárti Heti Válasz írt arról, hogy „a 345 millió forintból megújult épületben végül 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozórészleg kapott helyet”, és a „cél a tartós orvosi kezelésre szoruló hajléktalanok ellátásának megoldása”. Azt írták, a 173 helyiségből álló épületet a fővárosi önkormányzat határozatlan időre bérli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV), a szerződést pedig 8 évig, azaz 2021-ig nem lehet felmondani.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei a hajléktalankórházról azt írta: „Összességében a Szabolcs utcában dolgozó 65 munkatársunk több mint 1000 hajléktalan embernek nyújt segítséget évente.”

Győri Péter hajléktalanügyi szakértő a Facebookon a Magyar Nemzet cikkére úgy reagált:

  1. „az épületben kórtermek vannak, nagyjából 21. századi felszereltséggel,
  2. az épületben jól berendezett, felszerelt orvosi rendelők vannak,
  3. az épületet a BMSZKI teljes egészében teljesen akadálymentesre alakította ki, úgy, hogy a kerekes-székes hajléktalan emberek is tudják használni (ilyen több egyáltalán nincs a városban),
  4. az épület 3 db modern lifttel rendelkezik, mely a kórház tűzvédelmi és akadálymentességének része,
  5. az épület minden szintjén a kor igényeinek megfelelő megfigyelő helyiségek lettek kialakítva,
  6. az orvosi/ápolói pihenőkről, speciális, kerekes székkel is használható vizesblokkokról, egyéb helyiségekről most nem is szólnék, mindegyik egy jó színvonalú kórházi működésre lett kialakítva nem egészen tíz éve,
  7. az épületben egy kisebb konferencia terem is található, mely korábban az orvosok, jelenleg a BMSZKI dolgozóinak továbbképzési helyszíne,
  8. végül, így a bezárás és újabb pusztítás előtt bevallhatom: a Szabolcs utcai hajléktalan kórház kialakításának színvonala számos budapesti közkórház közismert színvonalát messze meghaladja.”

Győri azt írja: „Ezért (is) ennek valamiféle irodai funkcióra történő átalakítása részemről nem minősíthető másnak, mint átgondolatlan és barbár rombolásnak, az adófizetők pénze elpocsékolásának, a sehol máshol ilyen ellátáshoz nem jutó, legelesettebb(!!) emberek útszélre dobásának.”

Győri Péter fotókat is közölt arról, milyen felszereltségű a kórház, amelyet irodává alakítanának át:

photo_camera Fotó: Győri Péter/Facebook
photo_camera Fotó: Győri Péter/Facebook
photo_camera Fotó: Győri Péter/Facebook
photo_camera Fotó: Győri Péter/Facebook

Egy NER-es üzletről van szó

Az OGYÉI mostani székhelye a Zrínyi utca 3-ban van, de azt 2017-ben elárverezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő feltűnően olcsón, és egy budai játékbolt ügyvezetője nyerte el, akiről kiderült, hogy a cég, melyben ügyvezető, Habony Árpád és Rogán Antal körül feltűnő üzletemberekhez kapcsolódik.

Karácsony Gergely a Magyar Nemzet cikkére úgy reagált: „Azt már nem tették hozzá, hogy az intézetnek azért kell kiköltöznie a Budapest belvárosában lévő székhelyéből, mert azt a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Áprádhoz köthető vevőnek. A piacinál jóval alacsonyabb árat azzal indokolták, hogy a vevőnek ingyen bérbe kell adni az épületet az azt használó intézetnek. De ki adna egy forintot is egy olyan épületért, amit utána ingyen kell bérbe adnia? Hát az, aki tudja, hogy a bérlő hamarosan másik állami ingatlanba költözik. Hogy ott épp egy kórház működik, az őket nyilván nem érdekli.” Azt írta, annál aljasabb dolgot nem tud elképzelni, minthogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a hajléktalankórházat, és minden erejükkel igyekeznek megvédeni az intézményt.

Karácsony este közölte: állománygyűlést tartottak a Szabolcs utcai hajléktalankórház munkatársaival. Azt írta: „Az itt folyó kiváló szakmai munka nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti hajléktalanellátás nemzetközi mércével mérve is kiválóan helytállt a járványban. Az intézmény sok terhet vesz le a többi fővárosi kórház válláról azzal, hogy a legkiszolgáltatottabb emberek ápolását vállalja.”

Ezért a kórház munkatársaival közösen úgy döntöttek, hogy nem hagyják „szétverni ezt a kiváló szakmai műhelyt”. Azt írta:

„Nem hagyjuk magára a betegeinket, akiknek a sorsa megpecsételődne a kórház megszűnésével! Nem költözünk! Nem adjuk fel a Szabolcs utcai épületet, amíg a kormány nem biztosít más alkalmas épületet a munka folytatásához!”