A gyógyszerhatóság költözhet a hajléktalankórház helyére

POLITIKA
2021 március 29., 04:27

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) működhet majd abban a budapesti épületben, ahol most hajléktalan emberek kórházi ellátása zajlik.

Erről a Magyar Nemzet számolt be vasárnap azután, hogy a 24.hu kérdéseket tett fel a témában a kormánynak. A lap ugyanis megszerezte Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly októberi levelét, amelyben tájékoztatta a fővárosi önkormányzatot, hogy az épület „a közeljövőben központi költségvetési szerv elhelyezését fogja szolgálni”. Ezután az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzet-cikk elküldésével válaszolt a lapnak, magyarán elismerték, hogy az OGYÉI-ről van szó.

A Budapesti Módszertani Szociális Központnak (BMSZKI) április 30-ig kell elhagynia a Szabolcs utcai épületet, melyet 2011 óta használnak. Most 66, intenzív ellátást nem igénylő beteg kezelése zajlik benne. Köztük több krónikus, daganattal küzdő ember is van az intézményben. Őket más kórházakba helyezik. Ugyanebben az épületben működtet a BMSZKI egy 150 fős átmeneti szállót.

photo_camera A BMSZKI hajléktalan embereket ellátó kórház épülete.

Az OGYÉI mostani székhelye a Zrínyi utca 3-ban van, amit 2017-ben árverezett el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő feltűnően olcsón. Az árverést egy budai játékbolt ügyvezetője nyerte, majd kiderült, hogy az általa ügyvezetett cég olyan üzletemberekhez kapcsolódik, akik korábban Habony Árpád és Rogán Antal körül tűntek fel.

Frissítés:

A Válasz Online 2020 augusztusában írta meg, hogy a Zrínyi utcai épület időközben Habony Árpád még közelibb barátai, Halkó Gabriella és Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségébe került. Az OGYÉI kiköltözése után ők profitálhatnak majd az ingatlan hasznosításából.