Koronavírus-számok Magyarországon 07.23.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban + 5 Σ 67
Fertőzöttek + 85 Σ 809 101
Tesztek + 10 007 Σ 6 284 811
Oltottak + 5 457 Σ 5 588 272
A legújabb trendek

A romániai Pitestiben magyarellenességbe csapott át a koronavírus-korlátozások elleni tüntetés

március 30., kedd 9:06

Idegengyűlölő jelszavak skandálásába torkollott a járványvédelmi intézkedések elleni tiltakozó megmozdulás hétfő este a romániai Pitestiben, ahol az alig százfős tömeg estére több mint ötszáz fősre duzzadt, írja a Maszol.

A lap szerint a korlátozó intézkedések, vagyis a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés elleni megmozduláson végül „egyre inkább az idegengyűlölet lett úrrá”. Míg kezdetben „Szabadságot!”, „Le a kormánnyal!” vagy „Nyissák ki a stadionokat!” jelszavakat kiabáltak, a végére a – főleg a futballhuligánoktól átvett – „Ki a magyarokkal az országból!” és az „Arafat, ne feledd, ez nem a te hazád!” skandálások lettek túlsúlyban. Utóbbit a Maszol szerint a palesztin-szír származású belügyi államtitkárnak Raed Arafatnak címezték.

Tüntetők Bukarestben, 2021. március 29-én Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Eközben Bukarestben is tüntettek, ahol a békés demonstráció kedd hajnalban az MTI szerint erőszakba torkollott, és mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat, padokat rongáltak meg. 188 tüntetőt állítottak elő, ellenük garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekményekért kezdeményeztek eljárást, és összesen 222 bírságot szabtak ki 200 ezer lej (14,8 millió forint) értékben.

Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, illetve csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedési üteme. A korlátozások ellen hétfőre virradó éjszaka számos településen spontán tüntetések bontakoztak ki, amelyeken a résztvevők többnyire "szabadságot" követeltek, a maszkviselési kötelezettség és a kijárási tilalom és a nyitvatartási korlátozás feloldását sürgették.

A helyi média beszámolói szerint az alapvetően kormányellenes demonstrációkon sokhelyütt az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Az ország több városában a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”.

(Maszol/MTI)