Az MTA szerint semmi sem utal rá, hogy az 5G veszélyes lenne a lakosságra

TUDOMÁNY
2021 március 30., 07:54

Állásfoglalást (.pdf) adott ki a Magyar Tudományos Akadémia az 5G telekommunikációs rendszerek várható egészségügyi hatásairól. Legfőbb megállapításuk szerint a jelenlegi modellek és mérések alapján az 5G technológia nem fogja növelni a lakosság napi átlagos rádiófrekvenciás (RF) kitettségét. Erre abból következtetnek, hogy a nagyobb átviteli sebesség miatt csökken az adatátvitelhez szükséges idő, a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően pedig alacsonyabb teljesítménnyel működhetnek a mobiltelefonok és más készülékek. Mint írják, az új technológiák alkalmazásával ugyan változik az RF expozíció jellege, de "az átlagos környezeti elektromágneses expozíció, amely jelenleg nagyságrenddel az egészségügyi határérték alatt van, várhatóan nem emelkedik".

Állásfoglalásukban kiemelik, hogy az Egészségügyi Világszervezet megfigyelései szerint a nemzetközi testületek által megállapított határérték alatt az elektromágneses tér nem hordoz számottevő egészségügyi kockázatot.

Mindazonáltal indokoltnak és szükségesnek látják többletforrást biztosítani az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérésére és monitorozására, valamint az ezzel kapcsolatos kutatásokra. Az egyéni és közegészségügyi hatások mellett ezt az ökológiai vonatkozások tekintetében is szükségesnek tartják, vagyis azt is monitorozni kéne, hogy a sugárzásnak milyen hatása van a hazai ökoszisztémákra. Fontosnak tartják továbbá a széles körű tájékoztatást az 5G-ről terjedő tévhitek eloszlatására. (Címlapi illsztrációnk Kiss Bence alkotása)