A Demeter Szilárdnak lepasszolt ingatlanvagyont is egy alapítvánnyal biztosítaná be a kormány

privatizáció
2021 április 01., 14:58

Szerda éjjel a kormány egy sor törvényjavaslatot nyújtott be, hogy újabb vagyonkezelő alapítványokat hozzon létre, amik eddig köztulajdonban lévő vagyontárgyakat kapnak meg. És a legutóbbi alkotmánymódosításnak köszönhetően az ilyen alapítványoknak juttatott vagyon vagy támogatás már nem számít közpénznek, hiszen a kuratóriumok kikerülnek az állami befolyás alól. Csakhogy a kuratóriumba gyakran fideszes politikusokat vagy egyéb NER-közeli kádereket ültet be a kormány, ahogy ezt az egyetemek kiszervezésénél látni lehetett.

A hvg.hu most megnézte, hogy a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslat alapján pontosan mi jutna a Magyar Kultúráért Alapítványnak. A lap szerint ezzel nemcsak a Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli részét kapja meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, hanem az egyik homlokzatával a Bem rakpartra néző, Fő utca 11–13. alatt lévő Andrássy-palota állami tulajdonban lévő részét is. Valamint a több alkotóházat és művésztelepet birtokló MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és egy 2 milliárdos, újságíróképzésre szakosodott állami cég is hozzá kerül.

Demeter Szilárd
photo_camera Demeter Szilárd Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A törvényjavaslatnak köszönhetően ez a vagyon végül nem a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz kerül, hanem kiszervezik egy vagyonkezelő alapítványba, konkrétan a Magyar Kultúráért Alapítványba.

Ha megszavazzák a törvényt, akkor az adományt közvetlenül a Petői Irodalmi Ügynökség kapja, amely a Magyar Kultúráért Alapítványhoz kerül. A tervezetben az is szerepel, hogy az „alapítvány alapító okiratában gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására a további működés során a kuratórium kerüljön kijelölésre”. Arról, hogy kik kerülnek ebbe a kuratóriumba, Kásler Miklós miniszter dönt, és ettől fogva leválthatatlanok és elszámoltathatatlanok lesznek.

photo_camera Forrás: T/15726.

A javaslat szerint az alapítvány megkapja a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t is. A hvg.hu megjegyzi, hogy a MANK-hoz tartozik a zsennyei, szentendrei, mártélyi, galyatetői, kecskeméti és hódmezővásárhelyi alkotóház, övé a nemrég felújított Szentendrei Régi Művésztelep és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep, ezen kívül két galériája van Szentendrén, és számos ösztöndíjat oszt. Valamint ide tartozik az Andrássy-palota is, amit korábban még az Andrássy Emlékmúzeumnak szántak volna.