A Mi Hazánk bedobozolta a ferencvárosi Black Lives Matter szobrot

POLITIKA
2021 április 01., 14:51

A Mi Hazánk párt aktivistái OSB-lapokkal paravánozták körül Szalay Péter Black Lives Matter című szobrát, melyet a Ferenc téren állított ki a IX. kerületi önkormányzat.

photo_camera Fotó: Olvasónk és támogatónk, Nándi

Az amerikai emberi jogi mozgalmat idéző szoborról már felállítása előtt is elítélően nyilatkoztak a faji diszkrimináció elleni küzdelem ismert magyar frontharcosai: a Mi Hazánk „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólumnak” nevezte a szobrot, Bayer Zsolt pedig azt ígérte, le fogják dönteni.

A szobrot végül csütörtök délután állították fel a téren, így nézett ki:

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

A Mi Hazánk már szerdán fakeresztet állított a térre, a szobor csütörtöki kihelyezése után pedig a párt aktivistái 4 oldalról OSB-lapokkal zárták el a szobrot, és a lapokra a párt plakátjait helyezték.

photo_camera Fotó: Olvasónk és támogatónk, Nándi

Az akció után a rendőrség igazoltatta a jelenlévőket, és figyelmeztette őket a járványügyi szabályok betartására, de közleményük szerint jogsértést nem tapasztaltak, eljárás nem indult.

A tervek szerint a szobor, melyet a kerületi önkormányzat felhívására beküldött pályaművek közül egy szakmai zsűri választott ki, április 14-ig maradna a téren.