Június vége előtt nem várható a Szputnyik EU-s engedélyezése

járvány
2021 április 01., 19:28

Nem várható a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt - jelentette ki csütörtökön a francia Európa-ügyi államtitkár.

„Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek nevezünk, és valószínűleg, ahogy hallottuk, ez legalább június közepéig eltart” - mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

„Ezt követően az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyeztetéséről, amely néhány hetet vesz igénybe. Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz.”

„Júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére (más gyártóktól), a kereslet kevésbé lesz jelentős (az orosz oltóanyagra)” - tette hozzá.

Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren.

„Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig hála istennek nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva.”

Clément Beaune ugyanakkor hozzátette, hogy a francia kormány „nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy kínai vakcinákat illetően”.

A kormánytag azt is elmondta, hogy Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében.

Párizs még a nyár vége előtt egy nemzetközi konferencia összehívását javasolja a kérdésben.

„Sok pénzt kell az asztalra tenni, feltehetően több milliárd eurót” - mondta az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok 14 milliárd dollárral támogatta az első generációs vakcinák kifejlesztését.

A második generációs oltóanyagok a koronavírus fertőzőbb és ellenállóbb variánsai ellen szolgálnak majd.

Clément Beaune jelezte, hogy az Európai Unió új egészségügyi költségvetése 5 milliárd euróról rendelkezik, a kutatásra pedig csaknem 100 milliárd euró áll rendelkezésre. Emellett Párizs szerint nemzeti pénzekkel is hozzá kellene járulni az európai vakcinafejlesztéshez. (MTI)