Klímavédelmi tüntetők mázolták össze a Bank of England székházát - többek között a Wizz Airnek nyújtott támogatás miatt

Csütörtök délelőtt klímavédelmi aktivisták vonultak a brit jegybank, a Bank of England londoni székháza elé. Néhányan közülük udvari bolondnak öltözve fekete festékkel fújták össze a patinás épület homlokzatát a bejárat körül - a fekete festék a kőolajat szimbolizálja az akció leírása szerint.

Az akciót az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) nevű csoport szervezte, ezzel akarták jelezni felháborodásukat, amiért a jegybank olyan cégeknek is nyújtott járványügyi támogatást, amelyek környezetszennyező ipart űznek. Állami pénz a tüntetők szerint nem mehetne nekik, illetve emlékeztettek, hogy a Bank of England a saját környezetvédelmi vállalásait is megsértette a tavalyi támogatásaival. 

A Bank of England összemázolt székháza.Fotó: Extinction Rebellion

A csoport a Twitteren közölte a táblázatát, hogy milyen cégek támogatásával van baja, és köztük van a magyar kötődésű Wizz Air is, amelynek brit részlege a kimutatásuk szerint 300 millió font támogatást kapott. A listán számos másik légitársaság is szerepel, de rajta van a német központú BASF vegyipari vállalat, illetve akadnak olajkitermeléssel foglalkozó cégek is. Az aktivisták kommentárja szerint ezek a cégek "megölik a bolygót". 

A londoni rendőrség közleménye szerint négy tüntetőt letartóztattak, részben rongálásért, részben pedig tiltott helyen tartózkodásért. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.