Mától új szabályok szerint lehet belépni Horvátországba

utazás
2021 április 01., 11:50

Április 15-ig minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az EU/EGT azon tagállamaiból, régióiból érkezik a Horvát Köztársaságba, melyek nem szerepelnek az úgynevezett Zöld listán, az alábbi feltételekkel léphet az országba:

  • A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatásával. Aki 10 napnál tovább marad, annak az eredménytől számított 10 napon belül meg kell ismételnie a tesztet.
  • A COVID elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatásával. Az igazolásnak azt kell tanúsítania, hogy az utas a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
  • A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál nem régebbi pozitív PCR vagy antigén gyorsteszt felmutatásával, ami igazolja, hogy a beutazó átesett a fertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a COVID-19 betegségen.
  • Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR vagy antigén gyorsteszt lehetőségével, ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.


A határozat mentesíti a szülő vagy gondviselő kíséretében utazó hét év alatti gyerekeket a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, ha igazolni tudják a negatív PCR- vagy antigén-teszt eredményét, az oltás meglétét, illetve hogy átesett a COVID-19 betegségen.
Minden, a Horvát Köztársaságba történő beutazás fenti feltételeinek megfelelő külföldi utasnak javasolt az előzetes regisztráció az ezen a linken elérhető alkalmazásban.