Rekordmértékben nő a fertőzöttek száma, mégis lazítanak Bulgáriában

járvány
2021 április 01., 17:21

Bulgária csütörtökön lazított a járványügyi korlátozásokon annak ellenére, hogy a koronavírus-fertőzések száma rekordmértékben növekszik az országban.

Március 22-én a koronavírus rohamos terjedése miatt ismét bezáratták az éttermeket, színházakat, mozikat, múzeumokat, edzőtermeket és sportlétesítményeket.

Az éttermek csütörtöktől ismét fogadhatnak vendégeket, igaz csak a teraszokon. A kulturális intézmények és a sportlétesítmények a nézőtér legfeljebb 30 százalékos telítettségével működhetnek. Ismét engedélyezték a képtárak, könyvtárak és cirkuszi előadások látogatását, természetesen a járványügyi óvintézkedések figyelembe vételével.

A korlátozásokat az április 4-én esedékes parlamenti választás előtt annak ellenére oldották fel, hogy szerdán újabb csúcsot ért el a fertőzöttek napi száma 5176 esettel. Csütörtökön pedig 4207 újabb fertőzöttet jelentettek.

A 6,9 millió lakosú balkáni országban az utóbbi két hétben 732-re emelkedett a százezer főre jutó új fertőzöttek száma. A legnagyobb járványgóc a fővárosban, Szófiában van.

Bojko Boriszov miniszterelnök és a maszkja
photo_camera Bojko Boriszov miniszterelnök és a maszkja Fotó: Salih Baran/Anadolu Agency via AFP

Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter csütörtökön hangsúlyozta, hogy az ország éppen a járvány harmadik hullámának tetőfokán jár. A nyitást azzal indokolta, hogy a kórházakban van szabad kapacitás a fertőzöttek kezelésére. A miniszter hozzátette, azzal számol, hogy az oltási kampányt is fel tudják gyorsítani. Mint mondta, eddig 473 ezer adag vakcinát használtak fel.

A miniszter még kedden közölte, hogy április 5-től megnyílnak a bölcsődék és óvodák, 12-től pedig újrakezdődnek az iskolai foglalkozások. A nagy bevásárlóközpontok egyelőre zárva maradnak. Április végéig tilos tömegrendezvények tartása zárt terekben - fűzte hozzá Angelov.

Bulgáriában a járvány kitörése óta 342 633 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 197-en hunytak el a kórban. Az országban április végéig rendkívüli járványügyi helyzet van érvényben. (MTI)