Akiket már beoltottak, azokat felmenthetik a korlátozások alól Németországban

külföld
2021 április 04., 12:17

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) ellen védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól – írta meg a kormányzati tervekről a Bild.

Teszt nélkül mehetnek fodrászhoz, és karantén sem kell utazás után

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak azt mondta, a negatív SARS-CoV-2-leletnek megfelelő bánásmód jár majd az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot.

Ez a szabály azt jelenti, hogy a harmadik járványhullám megtörése után következő, „teszteléses alapú nyitási lépések” idején a teljes oltással rendelkezők külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén újra megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk – mondta a miniszter.

photo_camera Illusztráció: Peter Endig/dpa/AFP

A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) friss szakvéleményére alapozzák, ami szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

Jens Spahn elmondta, hogy a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok együttműködésével heteken belül bevezetik az RKI szakvéleményére épülő új szabályt.

Mi lesz azokkal, akik átestek a betegségen?

A Bild azt írja, egyelőre nem ismert, hogy a könnyítések a fertőzésen átesett kb. 3 millió emberre is vonatkoznak-e majd. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy másik lapnak, a Weltnek azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a fertőzés utáni immunitás.

Németországban csak nyugati vakcina van

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna vakcináit. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka, 4 334 150 ember kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka.

Még nem látni, hol tart a harmadik hullám

A harmadik járványhullám márciusban erősödött fel, és a legutóbbi hivatalos adatok alapján nem lehet pontosan látni, hogy még mindig emelkedő szakaszban van-e. A helyi (járási, városi, nagyvárosokban kerületi) egészségügyi hivatalok adatait országos szinten összesítő RKI kimutatása szerint pénteken minimálisan nőtt, szombaton és vasárnap pedig csökkent a napi új regisztrált fertőződések száma, de a húsvéti ünnepek miatt kevesebb tesztet készítenek, és nem továbbít adatokat minden egészségügyi hivatal, ezért az RKI szerint a statisztika torzíthat.

Az intézet vasárnapi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 12 196 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 17 176-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 885 386 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 68-ra csökkent az egy héttel korábbi 90-ről. A csökkenést a szakértők a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják. Az új halálesetekkel 76 963-ra nőtt a járvány áldozatainak száma Németországban. (MTI)