Több mint tízezren tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen Stuttgartban

járvány
2021 április 04., 09:13

Több mint tízezer ember tüntetett szombaton a délnyugat-németországi Stuttgartban a járványkorlátozások ellen, többségük nem viselt védőmaszkot - írja a német rendőrség közleményére hivatkozva az MTI.

A baden-württembergi járványügyi előírások nem korlátozzák a gyülekezés szabadságát. A stuttgarti hatóságok előzetesen arra figyelmeztettek, hogy feloszlatják a demonstrációt, amennyiben résztvevői nem tartják be a koronavírus-járvány idején kötelező előírásokat, de a tiltakozás helyszínére vezényelt több száz rendőr nem avatkozott be a menetbe.

A tüntetés jórészt békésen zajlott, bár a Bild és a Deutsche Welle beszámolója szerint a felvonulók becsmérelték és kövekkel kezdték dobálni a sajtó helyszínen lévő képviselőit, többek között az ARD élőben bejelentkező stábját, akik emiatt megszakították a közvetítést. A hatóságok letartóztattak egy férfit annak alapos gyanújával, hogy megvert egy riportert.

A német újságírószövetség (DJV) vezetője, Frank Überall később felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség nem tett semmit azért, hogy megvédje az újságírókat a tömeg támadásaitól. Olaf Scholz pénzügyminiszter is elítélte az akciót, a sajtószabadság elleni gyáva támadásnak nevezve azt.

A tüntetők többsége maszkot sem viselt.
photo_camera A tüntetők többsége maszkot sem viselt. Fotó: CHRISTOPH SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Clemens Maiert polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy több ezer szabálysértés történt a tüntetés idején, és mindenki pénzbüntetésre számíthat, aki nem viselt maszkot, vagy nem tartotta be az előírt távolságot.

A tiltakozók a Querdenken mozgalom felhívására vonultak az utcára, melynek hívei tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, azzal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, és oltásellenesek is. Az elmúlt időszakban már több alkalommal tüntettek a járványügyi korlátozások ellen.