Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Több mint tízezren tiltakoztak a járványügyi korlátozások ellen Stuttgartban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Több mint tízezer ember tüntetett szombaton a délnyugat-németországi Stuttgartban a járványkorlátozások ellen, többségük nem viselt védőmaszkot - írja a német rendőrség közleményére hivatkozva az MTI. 

A baden-württembergi járványügyi előírások nem korlátozzák a gyülekezés szabadságát. A stuttgarti hatóságok előzetesen arra figyelmeztettek, hogy feloszlatják a demonstrációt, amennyiben résztvevői nem tartják be a koronavírus-járvány idején kötelező előírásokat, de a tiltakozás helyszínére vezényelt több száz rendőr nem avatkozott be a menetbe. 

A tüntetés jórészt békésen zajlott, bár a Bild és a Deutsche Welle beszámolója szerint a felvonulók becsmérelték és kövekkel kezdték dobálni a sajtó helyszínen lévő képviselőit, többek között az ARD élőben bejelentkező stábját, akik emiatt megszakították a közvetítést. A hatóságok letartóztattak egy férfit annak alapos gyanújával, hogy megvert egy riportert.

A német újságírószövetség (DJV) vezetője, Frank Überall később felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség nem tett semmit azért, hogy megvédje az újságírókat a tömeg támadásaitól. Olaf Scholz pénzügyminiszter is elítélte az akciót, a sajtószabadság elleni gyáva támadásnak nevezve azt.

A tüntetők többsége maszkot sem viselt.Fotó: CHRISTOPH SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Clemens Maiert polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy több ezer szabálysértés történt a tüntetés idején, és mindenki pénzbüntetésre számíthat, aki nem viselt maszkot, vagy nem tartotta be az előírt távolságot.

A tiltakozók a Querdenken mozgalom felhívására vonultak az utcára, melynek hívei tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, azzal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, és oltásellenesek is. Az elmúlt időszakban már több alkalommal tüntettek a járványügyi korlátozások ellen.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.