Bánja a történteket a tajvani vonatszerencsétlenséget okozó kamion sofőrje

"Mélységesen bánja" a Tajvan történetének egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófáját a kamionos, akinek a leparkolt járműve a sínekre gurulva a balesetet okozta. A 49 éves Lee Yi-Hsiang "őszintén bocsánatot is kért" a történtek miatt. Azt egyelőre még vizsgálják a hatóságok, hogy a kamion Lee hibájából csúszott-e le a domboldalon, vagyis ő felejtette-e el behúzni a kéziféket, vagy valami elromlott a járművön.

Az ütközés után kisiklott szerelvény két kocsija, illetve a sínekre csúszott kamion roncsai.Fotó: SAM YEH/AFP

A pénteki balesetben legalább ötvenen vesztették életüket, és több mint kétszázan megsérültek. A szerelvény első kocsijában rögzített biztonsági kamera felvételei alapján a kanyarból kihajtó szerelvény vezetőjének 6,9 másodperce volt csak reagálni az útját álló kamionra, mely mindössze 250 méternyire volt előtte. Ennyi idő és hely nem volt elég rá, hogy a 130 km/h-ás sebességgel haladó szerelvény elkerülje az ütközést.

Leet a szerencsétlenség után őrizetbe vették és kihallgatták, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Végül vasárnap újra letartóztatták, mondván a korábban már elítélt Lee-nél fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye. Lee még ez előtt, a háza előtt olvasta fel bocsánatkérő közleményét az újságíróknak. Mint mondta, együttműködik a balesetet vizsgáló hatóságokkal. "Vállalom a felelősséget, amit vállalnom kell" - mondta, majd a rendőrök elvitték.

Lee amúgy annak a csoportnak volt a tagja, mely rendszeresen ellenőrizte a hegyvidéken át vezető kelet-tajvani vasútvonal mentén a földcsuszamlás veszélyes pályaszakaszokat, pont az ilyen tragédiákat elkerülendő. Pénteken is egy ilyen szakaszon történt a szerencsétlenség, amikor a hosszú hétvégére utazók tömegei miatt csurig töltött vonaton, amelyen a hely hiányában a csaknem ötszáz utas nagy része valószínűleg csak állni tudott, egy alagút előtt nekiütközött Lee a domboldalról a sínekre csúszott kamionjának.

A vonatszerencsétlenség után lemondott Tajvan közlekedési minisztere, Lin Chia-lung. (Via BBC)