Mérgező zagy áradásától tartanak Tampa Bay közelében

külföld
2021 április 05., 08:00

Mérgező zagy áradásának elhárításán dolgoznak mentőalakulatok Floridában, Tampa Bay közelében. A Piney Point tározó közelében a "katasztrofálisnak" nevezett áradás veszélyétől tartva háromszáznál több házat evakuáltak, és lezártak egy főutat is.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója helikopterről szemlézi a Piney Point-i víztározót, ahonnan mérgező zagy kezdett szivárogni.
photo_camera Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója helikopterről szemlézi a Piney Point-i víztározót, ahonnan mérgező zagy kezdett szivárogni. Fotó: HANDOUT/AFP

Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója vasárnap azt mondta, hogy a tározóban "alapvetően sós víz", illetve ipari tevékenység maradékhulladéka és viharok idején keletkezett villámáradások vize" gyűlt össze. Megnyugtatásként közölte, hogy a szennyezett víz "nem radioaktív", mindazonáltal "katasztrofális áradás megelőzéséről" beszélt.

Az áradás persze a víz összetételétől függetlenül is lehet katasztrofális, a 31 hektár felületű tározóban több százmillió liter - jelen esetben foszfáttal és nitrogénnel szennyezett - víz van.

A tározó szivárgását pénteken igyekeztek sziklákkal befoltozni, de nem jártak sikerrel. Azzal, hogy most vészhelyzetet hirdettek, forrásokat szabadíthatnak fel vízátemelő pumpák és további erőgépek bevetéséhez. DeSantis tájékoztatása szerint a mentőalakulatok napi 125 millió litert szivattyúznak ki a tározóból, miközben más mentőalakulatok a kiszivattyúzott víz lefolyását biztosítják. (Via BBC)