Soros György 20 millió dollárral tolja meg Biden infrastruktúra-fejlesztési programját

POLITIKA
2021 április 05., 12:54

A Nyílt Társadalom Alapítvány 20 millió dollárral támogatja Joe Biden 3000 milliárd dolláros javaslatát, amely elsősorban az infrastruktúra és a szociális ágazat hosszútávú fejlesztését segítené elő, írja az Axios. A pénzt a program kommunikációjára szánják.

„Minden Biden elnök által javasolt kezdeményezés széles körű társadalmi támogatottságot élvez, de a a reformokat pártpolitikai érdekekből megpróbálják démonizálni, és ez az, amit nem szeretnénk megengedni – mondta Tom Perriello, a Nyílt Társadalom Alapítvány amerikai ügyvezető igazgatója.

Az alapítvány abban bízik, hogy az adományozás ténye, illetve az abból induló kampány más progresszív donorokat és aktivistákat is a program mellé szólít.

Biden infrastruktúra-fejlesztési programjának főbb elemei:

  • A szövetségi kormány összesen 3000 milliárd dollárt tervez költeni minden idők legnagyobb amerikai gazdaságfejlesztési programjára.
  • Az összeg harmadát infrastruktúra-fejlesztésre költené a kormány, utakat, vasútvonalakat, hidakat, csatornarendszereket, kikötőket, elektromos autókhoz szükséges töltőállomásokat építene.
  • Nagy összeggel támogatná a megújuló energiát termelő erőművek építését és az 5G hálózat fejlesztését.
  • Fölépítene egymillió megfizethető és energiatakarékos lakhatást biztosító lakást.
  • Ingyenessé tenné a népfőiskolákat, ingyenes bölcsődei hálózatot hozna létre, és országos szinten bevezetné a fizetett szabadságot.
  • A szegényebb családok számára adókedvezményeket adna a gyerekgondozás és az energiagazdaságos lakhatás támogatására.
  • Mindezt pedig legalább részben a leggazdagabbak és a vállalatok adójának emeléséből finanszíroznák, visszavonva a Donald Trump és a republikánusok által 2016-ban bevezetett adócsökkentéseket.