Az EMA egyik vezető tisztségviselője szerint egyre nehezebb azt állítani, hogy nincs összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

járvány
2021 április 06., 10:34

Update: A cikket pár órával később frissítették, és megváltoztatták Cavaleri nyilatkozatát. Eszerint azt mondja, egyre nehezebb azt állítani, hogy nincsen összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között, és azt is hozzáteszi, a vizsgálatok még tartanak.

Egy kedden megjelent interjúban közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője, hogy az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződéses esetek között van összefüggés.

„Véleményem szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés. De továbbra sem tudjuk, hogy mi váltja ki ezeket a reakciókat” – mondta Cavaleri az olasz Il Messaggerónak. Hozzátette, hogy a következő órákban az EMA hivatalosan is megerősítheti a vakcina és a vérrögképződések közti összefüggést.

Az elmúlt időszakban több európai országban, Németországban és Hollandiában is felfüggesztették a 60 év alattiak oltását az AstraZeneca vakcinájával, miután voltak olyan oltottak, akinél előfordult agyi trombózis. (Barrons/AFP)