Február közepe óta nem volt ilyen kevés új fertőzött

járvány
2021 április 06., 07:14

A hét első munkanapján az elmúlt hetekhez hasonlóan kétszáz alá süllyedt a járvány az Operatív Törzs által jelentett halálos áldozatainak száma. A napi halálozási statisztika rendre így alakul, valószínűleg több köze van ennek a halálozások adminisztrációjához, mint a járvány természetes dinamikájához.

link Forrás
link Forrás

Ahogy abból is nehéz bármire következtetni, hogy a reggeli tájékoztató szerint az elmúlt 24 órában mindössze 1890 új fertőzöttet regisztráltak. Az adat minden bizonnyal csalóka, mert tesztből is rendkívül keveset, mindössze 11194-et végeztek. Az egyetlen adat, amiből valami biztatóra lehet következtetni, hogy a pozitív tesztek aránya ilyen kevés teszt mellett is jelentősen javult, 16,8 százalékra csökkent.

link Forrás
link Forrás

A kórházi helyzet is vegyesen alakul. A kórházban levők száma 201 fővel nőtt, jelenleg 12 ezernél is többen szorulnak ápolásra. A lélegeztetettek száma 11 fővel 1440-re csökkent.

link Forrás

A jelentés szerint mostanra már 2 432 313 embert oltottak be legalább oltással, vagyis szinte biztos, hogy legkésőbb csütörtökig beoltanak 2,5 millió embert. Ez a szám alapvetően nem jelent sokat, a járványhelyzetet érdemben még nem befolyásolja, ám Orbán Viktor határkőnek jelölte ki a járványügyi korlátozások enyhítéséhez.

link Forrás

Ahogy országosan, úgy megyénként is rendkívül alacsony új esetszámot jelentettek, de három megyében, Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában így is emelkedő trendet mutat a járvány. Mindenhol máshol visszaszorulóban van, a leggyorsabb ütemben a harmadik hullámtól erősen sújtott Komárom-Esztergom megyében.

link Forrás