Meghalt Vókó György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója

belföld
2021 április 06., 07:58

75 éves korában elhunyt Vókó György nyugalmazott legfőbb ügyészségi osztályvezető ügyész, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, főtanácsos, az MTA Állam- és jogtudományok doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar professor emeritus oktatója - tájékoztatta az mti-t a Legfőbb Ügyészség kedden.

Dr. Vókó Györgyöt 1977-ben nevezték ki ügyésszé. 1978-tól a Legfőbb Ügyészségen, büntetés-végrehajtási szakterületen dolgozott - 1990-től csoportvezető ügyészként, majd 1992-től osztályvezető ügyészként. A Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályt egészen a 2012-ben történt nyugdíjba vonulásáig irányította. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség tudományos és kutatóműhelye, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatói feladatait látta el.

photo_camera 2003-ban jogász-szakmai elismerést, a Deák-díjat kapta meg Vókó György. Fotó: Rózsahegyi Tibor/MTI Rt. Fotószerkesztőség

A fő kutatási területe a büntetés-végrehajtás kérdéskörei voltak. Majd háromszáz cikket és tanulmányt publikált. 1995 és 2006 között a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, míg 2004-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanított.

2011-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. Dr. Vókó György a legmagasabb jogászi elismeréseket - Kozma Sándor díj, Deák Ferenc díj, Finkey Ferenc díj, Pázmány Péter érem, "Pro Facultate" érdemérem, "A jog szolgálatában" kitüntető cím - is kiérdemelte.

A Legfőbb Ügyészség saját halottjának tekinti Vókó Györgyöt.