Az osztrák kormány szerint Törökország provokált azzal, hogy nem jutott hely Von der Leyennek Erdoğan irodájában

külföld
2021 április 07., 19:39

„Ez a tiszteletlen bánásmód (...) különösen furcsa képet közvetít és - néhány nappal azután, hogy Törökország kilépett az isztambuli egyezményből - csakis provokációként értelmezhető” - idézi az MTI Karoline Edtstadler osztrák európaügyi miniszter közleményét, amit azután adott ki, hogy nem jutott szék Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amikor az Unió vezetői Erdoğan török elnökkel tárgyaltak.

photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: THIERRY MONASSE/Hans Lucas via AFP

„Ha az EU a párbeszéd érdekében kezet nyújt Törökországnak, akkor joggal várhatja el, hogy az viszonzásra találjon. A férfiak és nők jogegyenlőségét nem lehet lábbal tiporni” - jelentette ki Edtstadler.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a naivitás mellőzésére szólított fel Törökországgal kapcsolatban. „A folyamatos provokációk és strukturális problémák világosan rámutatnak, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások (Törökországgal) illúziónak minősülnek, amellyel kapcsolatban az EU-nak nem kell áltatnia magát”.

A találkozón Erdoğan mellett csak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kapott széket. Von der Leyennek egy kanapéra kellett ülnie.

link Forrás