Egy afgán menedékkérő nő azt állítja, szexuálisan bántalmazta egy horvát határőr

külföld
2021 április 07., 13:16

A horvát hatóságok vizsgálatát sürgeti az Európai Bizottság, mert egy afganisztáni nő beszámolója szerint február 15-én egy határőr bántalmazta a bosnyák határ közelében.

A Danish Refugee Council (DRC) nevű nemzetközi humanitárius szervezetnek tett vallomása alapján - amit a Guardian ismertetett - a nő négy másik emberrel, köztük két gyerekkel együtt lépett Horvátország területére, ahol az őr fegyvert fogott rájuk. Hiába jelezték menedékkérelmüket, az illető nevetett, és széttépte a papírjaikat.

A nő elmondása szerint az őr megpofozta a társaság idősebb férfi tagját, őt pedig félrevonta, és motozni kezdte. Kérte, hogy hagyja abba, mert muszlim nőként nem engedheti, mire a férfi megütötte, és azt kérdezte: „Ha muszlim vagy, minek jöttél Horvátországba, miért nem maradtál Boszniában a muszlimokkal?”

photo_camera Bevándorlók a horvát-bosnyák határ közelében Fotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

A vallomás szerint a férfi ezután levette a nő fejkendőjét és kabátját, majd fogdosni kezdte a melleit. A nő, aki zokogni kezdett, odaadta a zsebében levő 50 eurót, hátha ettől abbahagyja, de a férfi tovább zaklatta, és azzal fenyegette, hogy ha nem fejezi be a sírást, megfojtja.

Nem sokkal később egy rendőrségi autóba ültették őket. 20 perccel később a férfi utasította a nőt, hogy vetkőzzön meztelenre, de ellenállt, és a felsőjét, nadrágját magán hagyta. Az őr ezután megint erőszakoskodott vele, fogdosta, és többször megütötte, miközben azt kérdezte, szereti-e, és magával viheti-e valahová.

A férfi aztán kést rántott, amit a nő torkának szegezett, és azt mondta: ha bárkinek szólni mer erről, megöli. Ezután ismét ütlegelni kezdte, akárcsak a többi menedékkérőt, majd felszólította őket, hogy sétáljanak vissza Boszniába. Közben a határvédelem más tagjai is jelen voltak.

Az Európai Bizottság közölte, a horvát hatóságok elkötelezettek az ügy kivizsgálásában, a határon tapasztalt visszaéléseket pedig független testület monitorozza, uniós finanszírozással. A DRC szerint 2019 májusa óta közel 24 ezer embert küldtek vissza illegálisan Boszniába, közülük 547-et idén januárban és februárban. Számos beszámoló született már a horvát határőrök fiatal lányokkal szembeni erőszakoskodásairól.

A horvát belügyminisztérium a konkrét esetről azt mondta, vizsgálatot indítottak, de nincs tudomásuk arról, hogy február 15-én kapcsolatba kerültek volna „az illegális migránscsoport nő tagjaival”. Szerintük a horvát rendőrség már tanúbizonyságot tett emberségéről és professzionalizmusáról, ehhez képest bizonyítékok nélkül vádolják őket.

A minisztérium közleményében a bevándorlókat vádolta azzal, hogy direkt veszélybe sodorják az életüket, mert tudják, hogy a rendőrök úgyis megmentik őket.