Először volt több mint 4000 áldozata a járványnak Brazíliában

külföld
2021 április 07., 04:16

Brazíliában meghaladta a koronavírus-járvány egy nap alatt regisztrált halálos áldozatainak a száma a négyezret az ország egészségügyi minisztériumának keddi közlése szerint.

A tárca 4195 új halottat és további 86 979 igazolt fertőzést jelentett be. A keddi adatokkal együtt a járvány regisztrált halálos áldozatainak száma 336 947, a fertőzötteké pedig 13 100 580.

Temetés Sao Paulóban
photo_camera Temetés Sao Paulóban Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL/AFP

A járvány az Egyesült Államok után Brazíliát sújtja a legjobban, és a 212 milliós latin-amerikai országban hetek óta dőlnek a fertőzöttségi és halálozási rekordok, igaz, lakosságarányos halálozás terén az elmúlt egy hét adatait nézve csak a 9. legrosszabb náluk a helyzet, e lista tetején továbbra is Magyarország áll.

Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakértője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Brazília rendkívül súlyos járványügyi helyzetnek néz elébe. Több brazil államban válságos a járványhelyzet, a kórházak túlterheltek. Van Kerkhove szerint több egészségügyi intézmény telítettsége már meghaladja a 90 százalékot.

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro ugyanakkor továbbra is ellenzi az újabb lezárások elrendelését, szerinte ugyanis a gazdaságnak okozott károk súlyosabbak lennének, mint amit a vírus okoz. Bolsonaro nemrég a bíróságon támadott meg több, regionális önkormányzatok által elrendelt korlátozást is.

Kedden az államfő az elnöki rezidencia előtt beszélt híveinek, és a karanténintézkedéseket kritizálta, mivel szerinte ezek elhízáshoz, depresszióhoz és munkanélküliséghez vezetnek. Mint a BBC megjegyzi, az elmúlt 24 órában regisztrált rekordszámú halálesetet nem hozta szóba. (via MTI, BBC)