Szlovéniában önkéntesen tesztelnék a tanulókat a koronavírusra

külföld
2021 április 07., 17:26

Szlovéniában önkéntes alapon tesztelnék a tanulókat a koronavírusra az iskolák biztonságos újranyitása érdekében.

Az oktatási minisztérium megbízásából készült felmérés alapján az általános iskolások felső tagozatosainak 22 százaléka, a középiskolásoknak 18,5 százaléka érdeklődik a lehetőség iránt.

A szakminisztérium és a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) munkatársai pénteken találkoznak a középiskolák, jövő héten pedig az általános iskolák igazgatóival, hogy bemutassák a projektet.

A pedagógusok szakszervezete támogatja az önkéntes alapú tesztelést, ami segíthet abban, hogy a vírus lassabban terjedjen, de óva intettek attól, hogy a lebonyolítás felelősségét az iskolákra vagy a tanárokra ruházza át a tárca.

Janez Pokluka egészségügyi miniszter még a múlt héten közölte, hogy 300 ezer ún. non-invazív Covid-19 tesztet rendeltek, amivel az orrüregből, nem pedig az orr-garatból vett minták alapján mutatható ki a SARS-CoV-2 koronavírus, így az otthon is biztonságosan elvégezhető szülők, nevelőszülők segítségével, de a nagyobb gyerekek akár maguk is megcsinálhatják a tesztet.

Szlovéniában még érvényben van az országos zárlat, amit a húsvéti időszakra rendelt el a kormány, de az ígéretek szerint a járványhelyzettől függetlenül hétfőn elkezdődik a tantermi oktatás az általános és a középiskolásoknak. Utóbbiak továbbra is felváltva tanulnak: egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatást kapnak.

Egy jubljanai általános iskola üres terme a 2012. április 18-i sztrájk alatt.
photo_camera Egy ljubljanai általános iskola üres terme a 2012. április 18-i sztrájk alatt. Illusztráció: Jure Makovec/AFP

Az országban 1189-cel több mint 222 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 3 beteg halt meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4092-re nőtt. A koronavírusos betegek közül 581-en vannak kórházban, 131-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 1649 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 282 548-at. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta betegség, Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6149-re emelkedett. Kórházban 1750 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országban megyénként változnak a járványügyi intézkedések. Így vannak olyan régiók, amelyekben a rosszabb járványhelyzet miatt a tanulók már néhány hete online oktatásban részesülnek, de vannak olyan megyék is, amelyek most tervezik bezárni az iskolákat. (MTI)