Túl sok a koronás, ezért elkerüli Oszakát az olimpiai láng

külföld
2021 április 07., 08:22

A koronavírusos esetek növekvő száma miatt a szervezőbizottság törölte a tokiói olimpia lángváltójának azt a szakaszát, amely az oszakai prefektúrán haladt volna keresztül.

A japán kormány a pandémia újabb hullámától tartva hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett három prefektúrában. Josimura Hirofumi oszakai kormányzó közölte, hogy az egészségügyi rendszer óriási igénybevételnek van kitéve, miután a vírus mutációja elsősorban a fiatalok körében okoz súlyos megbetegedést. Emiatt arra kérte a prefektúra lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat. Szerdán 800 új esetet jelentettek az oszakai régióban, már a kórházi ágyak 70 százaléka megtelt.

Az olimpiai lángváltó március 25-én indult el Fukusimából, a terv az volt, hogy az ország mind a 47 prefektúrájába eljut. A szervezők ugyanakkor már a rajtnál jelezték, elképzelhető, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben törölni kell, illetve zárt körűvé teszik, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója július 23-án lesz. (MTI)