Alkotmánybírósághoz fordul egy betiltott autós demonstráció szervezője, mert öt hónapja bármilyen tüntetés tilos

POLITIKA
2021 április 08., 11:48

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével alkotmánybírósághoz fordul egy gyulai férfi, amiért a március 26-ra tervezett autós demonstrációját a rendőrség nem engedélyezte, és ezt a döntésüket később a bíróság is helybenhagyta. Az érvelés mindkét esetben azonos volt: tavaly november óta kormányrendelet tilt minden demonstrációt Magyarországon.

Jámbor Sándor arra hivatkozott, hogy a kormányrendelet ellentétes az Alaptörvénnyel, mert teljes egészében lehetetlenné teszi a gyülekezési jog gyakorlását még olyan esetekben is, amikor – mint amilyen ez is – a tüntetésnek semmiféle járványügyi kockázata nincsen.

A Kúria a múlt héten azzal utasította el Jámbor keresetét, hogy a novemberi kormányrendelet kivétel nélkül előírja minden egyes tüntetés megtiltását. A Kúria nem volt hajlandó az Alkotmánybírósághoz sem fordulni, mert nem találta úgy, hogy a kormányrendeletnek a gyülekezést totálisan tiltó rendelkezései ellentétben állnának az Alaptörvénynek a gyülekezési jogot garantáló szabályával.

Jámbor és a Magyar Helsinki Bizottság azonban továbbra is úgy látják, hogy a mostani általános, az egyéni körülményeket figyelmen kívül hagyó, lassan 150 napja tartó tiltás alkotmányellenes és észszerűtlen is.