Szlovákia nem kapta meg a szükséges adatokat a Szputnyik V gyártójától, ezért Magyarországhoz fordultak, de hiába

Egészségügy
2021 április 08., 12:46

A Szputnyik V gyártója nem adta oda az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) az oltóanyag értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát, így az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-előny arányt illetően – közölte Zuzana Baťová, az ügynökség igazgatója.

A Paraméter azt írja, a ŠÚKL így a magyarországi Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordult, mivel az EU-n belül Magyarország az egyetlen, ahol alkalmazzák az orosz vakcinát, de a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgáltattak információt a szlovákiai hivatalnak.

photo_camera Illusztráció: Ilija Pitalev/Sputnik via AFP

A Szputnyik V gyártójának az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) küldött dokumentumai szerint ráadásul a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcinák nem azonosak azokkal, amiket az EMA-nak küldtek ellenőrzésre. Azt írják, a Szputnyik V-t kb. 40 országban alkalmazzák, de csak a nevük azonos, mindegyik államban más-más vakcinát használnak.

A ŠÚKL közölte, hogy a laboratóriumi vizsgálatokkal többek között az oltóanyag sterilitását, a pH-értékét, az abnormális toxicitást, a látható mechanikai szennyeződések jelenlétét és a fehérjekoncentrációt vizsgálták, de nem lehet értékelni a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát. (Paraméter)