Koronavírus-számok Magyarországon 10/26/2021
Elhunytak + 44 Σ 30 611
Kórházban + 97 Σ 1 685
Fertőzöttek + 1 701 Σ 852 214
Tesztek + 11 229 Σ 7 301 452
Oltottak + 2 408 Σ 5 941 073
A legújabb trendek

Elfelejtettek időben szólni Gulyás Gergelynek, hogy elmaradnak a szóbelik

április 9., péntek 9:54

A pénteki rádiónyilatkozatában egy nap alatt cáfolt rá Orbán Viktor a miniszterére. Amikor Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megkapta a kérdést, hogy megtartják-e a szóbeli érettségi vizsgákat, még azt mondta:

Egyelőre azt tudjuk mondani, hogy májusban írásbeli érettségik lesznek, és a tervek szerint júniusban lehetnek szóbeli érettségik is.”

Majd arról beszélt, hogy júniusig mindenkit be tudnak oltani, arról pedig még a hatóságoknak kell döntést hozniuk, hogy a 18 év alattiakat be lehet-e oltani, hiszen az érettségizők egy része még 18 alatti.

Csak egy este telt el, és Orbán Viktor a Kossuth Rádióban váratlanul bejelentette, hogy csak írásbelik lesznek.

Erről az operatív törzs pénteki ülésén döntöttek, és mivel a kormányüléseket hagyományosan szerdánként tartják, így ezek szerint Gulyás Gergely ott nem értesült arról, hogy tervben van a szóbeli eltörlése. A beoltottsággal kapcsolatban Orbán is azt mondta, hogy május végére elérik a 7 millió felnőttet, de a 18 év alattiakról továbbra sem döntöttek.

Orbán egyébként nem azzal indokolta a szóbelik eltörlését, hogy ez nagyobb biztonságot jelentene a tanároknak és a diákoknak, hanem azt hozta fel, hogy mivel tavaly is csak írásbelik voltak, „ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van”.