Kitört a vulkán Saint Vincent szigetén

2021 április 9., péntek 14:36

Nagy robbanással kitört a La Soufriére vulkán a karib-tengeri Saint Vincenten, a sziget lakosait evakuálásra szólították fel - közölte pénteken a helyi katasztrófavédelmi hivatal (Nemo).

Az 1234 méter magas La Soufriére-ből, amely a fő sziget, Saint Vincent északi részén található, tíz kilométer magas füstoszlop szállt fel. A katasztrófavédelmi hatóság hamuesőre figyelmeztetett a térségben.

A vulkán belsejében korábban rázkódásokat mértek, amelyek arra utalnak, hogy láva tör a felszín felé. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága már csütörtökön megkezdte az úgynevezett vörös zóna, vagyis a vulkán közvetlen közelében lévő területek mintegy 16 ezer lakosának az evakuálását. Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívül található részeibe. A koronavírus-járvány hátráltathatja az evakuálást, ugyanis csak immunizált személyeket engednek fel hajókra, és ezzel más szigetekre, elejét véve a járvány terjedésének.

Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni. A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufriere 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket. (MTI)