Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Nem oltanak be többet külföldieket Szerbiában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egyelőre nem folytatja a külföldiek beoltását Szerbia, inkább a saját állampolgárai beoltottsági arányának növelésére helyezi a hangsúlyt, eddig ugyanis körülbelül a lakosság 30 százaléka kapott vakcinát - ezt jelentette be Ana Brnabic szerb miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízió híradója szerint. Ha ilyen arányban halad az oltás, júliusra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Március végén óriási sorok alakultak ki Szerbia határain, az országban ugyanis a külföldiek is ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül kaphatták meg a koronavírus elleni védőoltást. A szerb kormány lehetővé tette, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagát akár külföldiek is megkaphassák a kijelölt oltópontokon. Azokból az országokból, ahol lassan halad az oltás, tömegesen érkeztek az emberek. A legtöbben Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Montenegróból indultak útnak.

Március utolsó napjaiban 22 ezer külföldit oltottak be Szerbiában az AstraZeneca vakcinájával. Ana Brnabic néhány napja megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint Belgrád azért tette lehetővé a külföldiek beoltását is, mert mintegy 25 ezer adag oltóanyag felhasználási ideje járt le március végén, és nem akarta, hogy a vakcinák kárba vesszenek. Ana Brnabic szerint a lépést nem lehet bírálni, hiszen az a szomszédos országok állampolgárai iránti szolidaritásból történt, és senkit sem kényszerítettek arra, hogy beoltassa magát.

A hivatalos belgrádi álláspont szerint csupán szolidaritásról volt szó, elemzők szerint viszont politikai háttere is van a külföldiek megsegítésének. Szerbia korábban Bosznia-Hercegovinának, Észak-Macedóniának és Montenegrónak is ajándékozott oltóanyagot, egyes politikai szakértők szerint pedig ezzel Belgrád szeretné még inkább megerősíteni helyzetét a térségben.

Szerbiában a hivatalos adatok szerint már 2,7 millióan kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját, több mint másfél millió ember pedig már a második dózist is. Ana Brnabic közölte: a várakozások szerint április végéig beoltják a nagykorú lakosság 40 százalékát.

Az országban jelenleg négyféle oltóanyag érhető el: az orosz Szputnyik V mellett a kínai Sinopharm, a brit-svéd AstraZeneca, valamint a német-amerikai Pfizer/BioNTech vakcinája közül választhatnak azok, akik regisztrálnak az e célra létrehozott internetes oldalon. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.