Húsvét előtti szinten a fertőzöttek száma, összesen 23 ezernél több áldozat

járvány
2021 április 10., 05:53

Már pénteken elérte az ünnepek előtti szintet a napi új fertőzöttek száma (7325), de szombaton tovább növekedett: 8053 esetről számolt be az operatív törzs. A húsvét utáni napokban a kevesebb teszt miatt látszólag kedvezőbbek voltak a számok, de számítani lehetett rá, hogy visszatérünk a korábbi trendhez. (Az ábrán látszik is, ahogy megtorpan a piros görbe.)

Veszprém megyében megdőlt a napi új fertőzöttek rekordja (505), de Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megye is megközelítette a saját csúcsát. Országosan az új tesztek 22 százaéka pozitív, vagyis durván minden ötödik minta pozitív.

A kórházban ápolt fertőzöttek száma 11 ezer alá csökkent, amire utoljára március 21-én volt példa, de nem tudni, hogy a csökkenés milyen arányban tudható be a gyógyultaknak és az elhunytaknak. 1344-en vannak lélegeztetőgépen. Az operatív törzs nem közli, hány koronavírusos beteget ápolnak intenzíven, csak a csütörtöki adatot ismerjük, mert Gulyás Gergely miniszter elárulta: aznap 1827-en voltak.

link Forrás
link Forrás

245-tel nőtt az áldozatok száma, így már több mint 23 ezer fertőzött halt meg Magyarországon a járvány kezdete óta.

link Forrás

Az elmúlt két hét adatait nézve továbbra is nálunk halnak meg a legtöbben lakosságarányosan. (De ha a teljes, tavaly március óta tartó időszakot nézzük, lakosságarányosan akkor is Magyarországon a második legmagasabb a regisztrált áldozatok száma az egész világon.)

link Forrás

Az oltottak száma 71 ezerrel nőtt, az utóbbi napokhoz hasonlóan. Összesen majdnem 2,8 millióan kaptak legalább egy dózist. A kormány ígérete szerint április végére mindenkit beoltanak, aki eddig regisztrált (nagyjából négymillió ember), és a mostani trendek alapján ez reálisnak is tűnik. Ha a mostani tempóban folytatódik az oltás, májusban elérhető az 50 százalékos, júniusban pedig a 70 százalékos átoltottság, de utóbbi már meghaladja a mostani oltási hajlandóságot.

link Forrás
link Forrás

Címlapkép: MTI/Balázs Attila