Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Húsvét előtti szinten a fertőzöttek száma, összesen 23 ezernél több áldozat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Már pénteken elérte az ünnepek előtti szintet a napi új fertőzöttek száma (7325), de szombaton tovább növekedett: 8053 esetről számolt be az operatív törzs. A húsvét utáni napokban a kevesebb teszt miatt látszólag kedvezőbbek voltak a számok, de számítani lehetett rá, hogy visszatérünk a korábbi trendhez. (Az ábrán látszik is, ahogy megtorpan a piros görbe.) 

Veszprém megyében megdőlt a napi új fertőzöttek rekordja (505), de Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megye is megközelítette a saját csúcsát. Országosan az új tesztek 22 százaéka pozitív, vagyis durván minden ötödik minta pozitív. 

A kórházban ápolt fertőzöttek száma 11 ezer alá csökkent, amire utoljára március 21-én volt példa, de nem tudni, hogy a csökkenés milyen arányban tudható be a gyógyultaknak és az elhunytaknak. 1344-en vannak lélegeztetőgépen. Az operatív törzs nem közli, hány koronavírusos beteget ápolnak intenzíven, csak a csütörtöki adatot ismerjük, mert Gulyás Gergely miniszter elárulta: aznap 1827-en voltak.

245-tel nőtt az áldozatok száma, így már több mint 23 ezer fertőzött halt meg Magyarországon a járvány kezdete óta.

Az elmúlt két hét adatait nézve továbbra is nálunk halnak meg a legtöbben lakosságarányosan. (De ha a teljes, tavaly március óta tartó időszakot nézzük, lakosságarányosan akkor is Magyarországon a második legmagasabb a regisztrált áldozatok száma az egész világon.) 

Az oltottak száma 71 ezerrel nőtt, az utóbbi napokhoz hasonlóan. Összesen majdnem 2,8 millióan kaptak legalább egy dózist. A kormány ígérete szerint április végére mindenkit beoltanak, aki eddig regisztrált (nagyjából négymillió ember), és a mostani trendek alapján ez reálisnak is tűnik. Ha a mostani tempóban folytatódik az oltás, májusban elérhető az 50 százalékos, júniusban pedig a 70 százalékos átoltottság, de utóbbi már meghaladja a mostani oltási hajlandóságot. 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó