16 ezer embert kellett evakuálni, miután kitört a La Soufrière vulkán

Rendkívül sok hamu és erős kénszag borította el Saint Vincent környékét, miután pénteken erős robbanást lehetett hallani a La Soufrière vulkán kráteréből. Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni, januárban pedig egyszer már evakuálták a lakosságot.

Hamut szór magából a La Soufriere vulkán 2021. április 9-énFotó: -/AFP

Saint Vincent városából és a környékről körülbelül 16 ezer embert kell evakuálni, emiatt Antigua és Guyana is felajánlotta segítségét. Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre. Ralph Gonsalves miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, és továbbra is próbáljanak meg védekezni a koronavírussal szemben. „A mezőgazdaságot súlyosan fogja érinteni, sokunk talán elveszít pár állatot, és meg kell majd javítani a házainkat, de ha életben maradunk és erősek maradunk, együtt jobban és erősebben építjük majd újra – mondta Gonsalves az NBC rádiónak, hozzátéve, hogy a károktól függően körülbelül négy hónap kell majd ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normál kerékvágásba.

A vulkán utoljára 1979-ben tört ki, azt megelőzően pedig 1902-ben, amikor körülbelül 1600-an vesztették életüket. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó