Jóval kevesebb második körös oltás jön holnap a Szputyikból, mint amennyi első köröst már leszállítottak korábban

járvány
2021 április 12., 17:02

Újabb adag Szputnyik-vakcina érkezését jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, miután fogadta Oroszország új budapesti nagykövetét, Jevgenyij Sztanyiszlavovot.

Csakhogy a külügyminiszter által bejelentett mennyiség (140 ezer adag) jóval, 110 ezer adaggal kevesebb, mint amennyit le kellene szállítaniuk az oroszoknak. Pedig a beadása elég sürgős.

Ez ugyanis egy korábbi szállítmány második adagja. Az orosz oltóanyagnál - szemben a többi, Magyarországon engedélyezett vakcinával - nem ugyanazt a szert adják be másodszorra újra. Van egy első oltás és egy ettől eltérő második. (A Pfizernél vagy a kínainál ugyanazt kell beadni.)

A mostani második körös szállítmány előfutára, 250 ezer adag első körös oltás még március 21-én jött meg. A mostani előírások szerint az első után 21 nappal kell beadni a második Szputnyikot. Csakhogy az új szállítmány - ha holnap késő este érkezik, ahogy Szijjártó mondta - már 23 napos különbséggel érkezik az első után.

A beérkező orosz szállítmányokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ még laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, hogy ellenőrizze az összetételüket. Eddig nagyjából bő egy hét volt a vizsgálatok ideje, utána szabadították fel a szállítmányokat, és kezdtek el velük oltani. A március 21-én érkezett első körös 250 ezer adag felszabadítását március 29-én jelentette be Müller Cecília, azon a héten kezdtek oltani ezzel a készlettel.

Vagyis rekordgyorsaságú vizsgálattal még behozható a csúszás. De akkor is hiányzik egyelőre még 110 ezer második körös oltás, amivel el kellene kezdeni oltani hamarosan.

Így kicsit optimistának tűnik Szijjártó megjegyezése, hogy a most érkező 140 ezer adag érkezése azért jó hír, mert „akik már megkapták a Szputnyik vakcinát és várják a második adagot, számukra a második oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok”. Elkezdeni persze lehet ettől még, befejezni nem.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy az orosz gyártási kapacitásnak a második körös oltással akad problémája. Az orosz szállítmányok eddigi menetrendjéből az látszik, hogy bár az elején még egyszerre jött az első és a második adag, idővel elkezdtek elcsúszni egymástól a szállítmányok.

  • December 28-án 3 000-3 000 adag első és második körös. Ebből a statisztikákba végül 2 800-2 800 adag került be.
  • Február 2-án 20 000-20 000 adag első és második körös egyszerre.
  • Február 22-én jött először külön első körös vakcina, 100 000 adag. Ennek a párja 10 nappal később, március 4-én érkezett
  • Március 4-én jött ismét 180 000 adag első körös. Ennek a párja már 19 nappal később, március 23-án jött meg.
  • Március 21-én jött 250 ezer első adag. És ennek a második adagja jön meg holnap, 23 nappal később. Ráadásul nem 250 ezer, hanem csak 140 ezer adag.

Ráadásul azóta - március 31-én - érkezett újabb 250 ezer első körös oltás. Ennek a második adagjának az érkezéséről még nincs hír.

photo_camera A táblázatba beleírtuk a csak holnap érkező 140 ezer második adagot is