Matolcsy György: Tehetség Minisztériumra lenne szükség

ÉLET
2021 április 12., 13:02

"A 4T-modell" címmel újabb, az ország felemelkedését garantáló sikerreceptet osztott meg hétfőn Matolcsy György a növekedés.hu-n. A jegybankelnök előbb megállapította, hogy

"a tőke-technológia-tudás-tehetség négyesének (4T) jó kombinációja vagy ennek elmaradása áll a nemzetek felemelkedése vagy lemaradása mögött. Azok nyertek, akik e négy forrást becsülték, sokszorosították, összekapcsolták és megosztották, és azok veszítettek, akik nem így működtek."

Majd négy részben prezentálta javaslatát.

1. "A TEHETSÉG gondozása"

Matolcsy György szerint többek között

  • "mindenkinél kutatni kell a tehetséget, mert minden gyerek rendelkezik még jó képességekkel valamiben."
  • Illetve "a tehetségek teljes érvényesítése érdekében új kormányzati felfogásra van szükség. Az indiai Jóga Minisztérium és az Emirátusok Boldogság Minisztériuma mintájára itthon Tehetség Minisztériumra lenne szükség."

2. "A TUDÁS felhalmozása"

Nyolc pontot sorol fel, szerinte

  • "A tudás köztulajdonához teljes és ingyenes hozzáférést kell adni minden kicsi és nagyobb állampolgárnak. Ehhez új tudás-infrastruktúrát szükséges teremteni."
  • És "minden családnak alanyi jogon, ingyenes internet-hozzáférésre van szüksége."

3. "A TECHNOLÓGIA hullámlovaglása"

Szintén két pontot idézünk a nyolcból. Matolcsy hullámlovaglásának része

  • a "mesterséges intelligencia bevonása az élet minden területén a mai hagyományos működés hatékonyságának ma még elképzelhetetlen, nagyságrendi javítására."
  • És az "új szabadidő szolgáltató szektor, ami megkettőzi – a valós és virtuális világok – a szabadidő eltöltésének tereit. Egyesíti továbbá a képzést és a szórakozást, a vállalkozást és a közösség segítését, a politikát és a civil életet, a hobbit és a pénzkeresést."

3. "A TŐKE felhalmozása"

Itt is nyolc pontot sorol fel, többek közt, hogy

  • "Minden vezető egyetem köré technológiai-innovációs parkokat érdemes építeni, amelyek a vállalkozások számára szükséges tehetséget, tudást, technológiát és tőkét együtt kínálják a befektetőnek."
  • "Állami infrastruktúra-fejlesztésekkel érdemes felértékelni az ország teljes területét, lehetővé téve a föld és a többi helyi erőforrás tőkére váltását."

Receptcsomagját azzal zárja, hogy

"Ha az elmúlt 500 év sikereinek kulcsa a pénzvagyon tőkévé alakítása volt, akkor a most induló korszak kulcsa a tehetség bevonása a tudás, a technológia és a tőke legjobb kombinációinak létrehozásába."