Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

Nyitnak a teraszok Angliában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Élvezzük ki a szabadságot, de figyeljünk a kockázatokra, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, mielőtt hétfőn kinyitottak az eddig bezárt boltok, valamint az éttermek, kocsmák teraszai Angliában.

Újra működhetnek a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is. Ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik. 

Nagy-Britanniában kimagasló az oltottsági arány, a lakosság közel 50 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát.

Eközben a járványadatok is kedvezően alakulnak. Áprilisban a napi halálesetek száma egyszer sem lépte át a 60-at. Februárban még több százan, januárban sokszor ezernél is többen haltak meg naponta. 

A napi új fertőzöttek száma nagyjából a tavaly szeptemberi szintre csökkent. Az elmúlt két hétben Nagy-Britanniában azonosították a legkevesebb covidost lakosságarányosan Európában. A lista elején Magyarország áll.

Peter Horby, a kormány főtanácsadója szerint a nyitás biztosan hatással lesz a fertőzési adatokra, de az oltási kampány remélhetőleg megakadályozza, hogy tömegek kerüljenek kórházba, és haljanak bele a betegségbe.

A kormány február 22-én hozta nyilvánosságra a lazítás menetrendjét. Előre kikötötték, hogy csak akkor tartják magukat hozzá, ha folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzöttek és a halálozások száma. Első lépésként március 8-án kinyitottak az iskolák.

A lazítással párhuzamosan igyekeznek felpörgetni a tesztelést, mindenkinek heti két ingyenes tesztet biztosítanak, így a tünetmentes fertőzötteket nagyobb eséllyel lehet kivonni a közösségből. 

Készülődés a nyitásra LondonbanFotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/NurPhoto via AFP

Március 29-én feloldották azokat a korlátozásokat is, amelyek alapján az Angliában élők addig csak a legindokoltabb esetekben hagyhatták el otthonukat. A tervek szerint május 17-én fogják engedélyezni, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodjon egymás társaságában. (MTI, The Guardian)