Nyitnak a teraszok Angliában

járvány
2021 április 12., 05:01

Élvezzük ki a szabadságot, de figyeljünk a kockázatokra, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, mielőtt hétfőn kinyitottak az eddig bezárt boltok, valamint az éttermek, kocsmák teraszai Angliában.

Újra működhetnek a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is. Ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik.

Nagy-Britanniában kimagasló az oltottsági arány, a lakosság közel 50 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát.

link Forrás

Eközben a járványadatok is kedvezően alakulnak. Áprilisban a napi halálesetek száma egyszer sem lépte át a 60-at. Februárban még több százan, januárban sokszor ezernél is többen haltak meg naponta.

A napi új fertőzöttek száma nagyjából a tavaly szeptemberi szintre csökkent. Az elmúlt két hétben Nagy-Britanniában azonosították a legkevesebb covidost lakosságarányosan Európában. A lista elején Magyarország áll.

link Forrás

Peter Horby, a kormány főtanácsadója szerint a nyitás biztosan hatással lesz a fertőzési adatokra, de az oltási kampány remélhetőleg megakadályozza, hogy tömegek kerüljenek kórházba, és haljanak bele a betegségbe.

A kormány február 22-én hozta nyilvánosságra a lazítás menetrendjét. Előre kikötötték, hogy csak akkor tartják magukat hozzá, ha folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzöttek és a halálozások száma. Első lépésként március 8-án kinyitottak az iskolák.

A lazítással párhuzamosan igyekeznek felpörgetni a tesztelést, mindenkinek heti két ingyenes tesztet biztosítanak, így a tünetmentes fertőzötteket nagyobb eséllyel lehet kivonni a közösségből.

photo_camera Készülődés a nyitásra Londonban Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/NurPhoto via AFP

Március 29-én feloldották azokat a korlátozásokat is, amelyek alapján az Angliában élők addig csak a legindokoltabb esetekben hagyhatták el otthonukat. A tervek szerint május 17-én fogják engedélyezni, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodjon egymás társaságában. (MTI, The Guardian)