Petry Zsolt: A Magyar Nemzet egyeztetés nélkül megváltoztatta az interjú szövegét

külföld
2021 április 12., 09:16

Sajnálja a történteket, mondatait rosszul fordították a német sajtóban, ami félreértésekhez vezetett, mondta Petry Zsolt, a Hertha Berlin múlt héten kirúgott kapusedzője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ), amiről a Telex számolt be.

Petry azt állítja, a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül megváltoztatta az interjú szövegét, kihagyták például azt a részt, amikor arról beszélt: „nagyon is el tudja képzelni, hogy egy gyermek nagyon boldogan nőhet fel egy homoszexuális családban”.

A kapusedző több megjegyzést tett az interjúban, ami utólag munkaadója számára is problémásnak bizonyult. Azt mondta, Gulácsi Péter, a válogatott kapusa helyében ő a futballra koncentrálna. Szerinte Gulácsi teljesen feleslegesen szerzett magának ellenségeket azzal, hogy csatlakozott a Család az család kampányhoz, vagyis ahogy Petry fogalmazott, kiállt „a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett”. Petry már a Magyar Nemzetben is hozzátette, hogy Gulácsit nem lehet elítélni azért, mert elmondta a véleményét.

Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője
photo_camera Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője Fotó: herthabsc.de

Most ugyanezt ismételte meg a FAZ-ban: „Igyekeztem világossá tenni, hogy mindenki, akárcsak Péter, szabadon kifejtheti a véleményét. Ugyanakkor jeleztem, hogy a politikai kérdésekben nyilatkozó fiatal játékosok gyakran olyan ellenségeskedésnek teszik ki magukat, ami árthat vagy véget is vethet a karrierjüknek. Ezért mondtam azt, hogy nem értem, hogy tehetett ilyet. Ezt nem értem. Ezt nem korrektül fordították”.

A Magyar Nemzet-interjúban szóba került a migráció is, amiről Petry azt mondta: „A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy.”

Petry a FAZ-nak azt nyilatkozta, az elmúlt 35 évben sokféle országban játszott együtt homoszexuálisokkal, muszlimokkal és keresztényekkel, és mindig mindenkit tisztelt.Elmondása szerint az ügy kirobbanása után Gulácsi azt írta neki chaten, hogy sajnálja a történteket, és mindig nagyra értékelte az őszinteségét, a jellemét.

A Hertha a kirúgás előtt hivatásos fordítóval is konzultált, ez alapján hozta meg a döntést. Közleményükben azt írták, a csapat aláírta a Sokszínűség Chartáját, elkötelezettek a tolerancia mellett, és fontosak nekik ezek az értékek. Márpedig ezeket az értékeket „nem találták meg Petry nyilatkozatában”, amelyet az ő munkatársukként tett.

Petry ügyvédet fogadott, nem akarja annyiban hagyni a történteket.