A Guardian szerint Joe Biden vissza készül vonni az összes amerikai katonát Afganisztánból

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelenti, hogy 2021. szeptember 11-ig az összes amerikai katona kivonul Afganisztánból - értesült magas rangú kormányzati tisztviselőktől a Guardian. A lap szerint az USA legtöbb NATO-szövetségese is visszavonja jelenleg Afganisztánban szolgáló katonáit, de elképzelhető, hogy nem az összes.

Jelenleg egyébként nagyjából 2500 amerikai katona szolgál Afganisztánban, a NATO-szövetségesek 7000 katonája mellett. Az utóbbi 20 évben, azaz mióta George Bush a szeptember 11-i terrortámadások után háborút hirdetett a terror ellen, kb. 800 ezer amerikai katona járta meg Afganisztánt legalább egyszer.

A csapatkivonás várhatóan május 1-jén kezdődik (ez az a határidő, amiben korábban Trump elnök megállapodott a tálibokkal), és a terrortámadások 20. évfordulójára le is zárul.

A Guardiannek nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő azt mondta, az USA néhány éve elérte az afganisztáni háború eredeti célját, azaz hogy Afganisztánban ne húzhassák meg magukat olyan terrorszervezetek, melyek képesek csapást mérni az Egyesült Államokra és Európára. Az amerikaiak megítélése szerint az a fenyegetés, ami Afganisztánból az Egyesült Államokra irányul, már helyszíni katonai jelenlét nélkül is kezelhető. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.