Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

A Johnson & Johnson közölte, hogy késlelteti az európai vakcinaszállítmányait

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ma jelentették be, hogy az Egyesült Államokban egyelőre szüneteltetik a Johnson & Johnson egydózisú, Janssen nevű vakcinájának használatát, mert az oltás után két héten belül hat beoltott nő szervezetében is vérrög alakult ki.

A gyógyszergyártó nem sokkal később bejelentette azt is, hogy úgy döntöttek, egyelőre nem indítják el a vakcinaszállítmányokat Európába. Közleményükben azt írták, hogy a hat vérrögképződéses esetről tájékoztatták az európai egészségügyi hatóságokat, és szakemberek bevonásával vizsgálják, hogy volt-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között. A döntés a hírek szerint teljesen váratlanul érte az Európai Bizottságot, és pontosítást várnak a Johnson & Johnsontól, de a bizottság hivatalosan nem kívánt nyilatkozni.

A Janssen vakcinából egy dózis kell.Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Hazánkba ma érkezett meg 28 800 Janssen-vakcina, és Galgóczi Ágnes ma délelőtt még azt közölte, hogy várhatóan két hét múlva érkezik egy újabb, 58 ezer adagos szállítmány. Így ez most bizonytalanná vált.

Közben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már jelezte, hogy a Janssen vakcinával való oltást előreláthatólag csak néhány napig szüneteltetik. Ezalatt igyekeznek az egészségügyi szolgáltatókhoz eljuttatni a megfelelő információkat arról, hogy hogyan diagnosztizálják, kezeljék és jelentsék a ritka vérrögképződéses eseteket. Ezeket a vérrögöket ugyanis veszélyes a megszokott módszerekkel kezelni. (Guardian)