Boris Johnson szerint nem az oltások, hanem a lezárás miatt csökkennek a fertőzöttszámok Nagy-Britanniában

Boris Johnson brit miniszterelnök óriási eredménynek nevezte, hogy április 15-ig az összes veszélyeztetett csoportba tartozó embert sikerült beoltani a koronavírus ellen Nagy-Britanniában, de további elővigyázatosságot kért a britektől, szerinte ugyanis a fertőzöttszámok mostani csökkenése elsősorban nem az oltási programnak köszönhető, hanem az országban idáig érvényben lévő szigorú járványügyi korlátozásoknak.

„Természetesen az oltási program is segített, de a munka oroszlánrészét a lezárás végezte” - mondta a miniszterelnök.

Johnson hangsúlyozta, hogy ahogy fokozatosan enyhítenek a lezárásokon, biztosan növekedni fog a fertőzöttek, a kórházba kerülők és a halottak száma is. „Az embereknek egyszerűen el kell fogadniuk ezt” - mondta.

A miniszterelnök kijelentéseivel minden bizonnyal a hétfői nyitás következményeire szerette volna figyelmeztetni a briteket. Hétfőn több hónapnyi zárvatartás után újra kinyitottak Nagy-Britanniában a konditermek, kocsmák és bizonyos szabadtéri rendezvényhelyszínek. (Evening Standard)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.