Bőszen fenyegetőzött a kormány, hogy megregulázza a Facebookot, most mégis jegelik az ügyet

A magyar kormányból elsősorban Varga Judit Facebook-miniszter igazságügyi miniszter viszi a hátán a nagy techcégek elleni hadjáratot, januárban be is jelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog benyújtani a nagy technológiai vállalatok szabályozásáról.

Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a terveket elnapolta a kormány, sőt az sem kizárt, hogy a 2022-es választásokig egyáltalán nem fognak módosítani a közösségi média hazai szabályozásán, írta meg szakmabeli forrásokra hivatkozva a Telex.

Varga Judit vidáman kompjúterezik.Fotó: Varga Judit/Facebook

A lap szerint ezt bizonyítja az is, hogy Varga Judit kedden egy élő Facebook-beszélgetésben azt mondta, hogy Thierry Breton EU-biztos szerint az ország jó lépéseket tett, de azt kérte, várják meg a brüsszeli szabályt, és utána alkossanak annak megfelelő nemzeti szabályozást. A miniszter szerint ez a következő évben megvalósul, de ez „nem jelenti azt, hogy  jövőre itt egy alkalmazható jogszabályról beszélünk, de mindenképpen benne lesz a mindennapos vitákban, európai szinten is.”

A Telex forrásai szerint észszerű döntés, hogy a magyar szabályozás nem előzi meg az uniósat. Egyrészt a 2020 végén benyújtott EU-s javaslatcsomagban a magyar szakbizottságban felmerült elképzelések mind benne vannak. „Ráadásul a jelenlegi uniós elképzelés kifejezetten tetszett a kormánynak is, mert a tagállam hatáskörbe helyezné a letiltásokkal kapcsolatos fellebbezések kezelését, Magyarországon pedig a kizárólag a Fidesz által delegált tagokból álló Médiatanács lenne illetékes ebben az ügyben” - írják. Más források viszont azon a véleményen vannak, hogy a kormány egyelőre csak kivár. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó